MEMS вискозиметрите се използват за контрол на потока на течности.

By | април 3, 2024

Разгледан е анализът на нов вискозиметър с вибрираща силициева пластина, използващ техниката на микроелектромеханичните системи (МЕМС). Устройството е предназначено предимно за експериментална употреба в петролната промишленост. Плочата е с ширина 1,6 mm, дължина 2,4 mm и дебелина 20 µm. Тя е окачена на 48-футова квадратна опора, която е с дебелина 0,4 mm, широчина 0,5 mm и дълбочина 20 µm. За отлагане на слоеве върху силиция се използва литографски процес. Тези слоеве могат да бъдат оформени като резистори и метални писти. Пътеките преминават през краката на опората и осигуряват връзка между плочата и външната електроника. Вибриращата плоча е механично устройство, което може да се движи чрез сили, създадени от взаимодействието между тока, протичащ през плочата, и външно приложено магнитно поле.

Този вискозиметър може да работи при принудителни или преходни условия и е предназначен за използване както с нютонови, така и с ненютонови флуиди. Движението на този вискозиметър е анализирано за несвиваеми флуиди и използва уравненията на Навие-Стокс за моделиране на нютонови вискозни флуиди и вискоеластични флуидни потоци, при които напреженията се моделират чрез редуцирана форма на уравненията на Максуел.

μVISC(TM) (микровискозиметър) използва VROC® (реометричен вискозиметър върху чип) с SC чип, поддържащ вискозитетни редове от 20 000 mPas и повече. Тестовете се извършват за по-малко от минута на три етапа, а резултатите могат да се гравират и отчитат от менюто на приложението. Специфичните приложения включват изпитване и оценка на материали като мастила, органични химикали, масла и други течности.

Лесно измерване на висок вискозитет с μVISC(TM)

Нова парадигма, базирана на MEMS, за управление на потока от течности

Rheosense пусна на пазара нов вискозиметър, μVISC (TM) (микровискозитет), последният основен продукт от гамата VROC ®; HC е последният чип, способен да измерва до високия диапазон на вискозитета от 20 000 mPas и повече.

Новият чип HC осигурява ефективен инструмент за бързо и лесно измерване на вискозитета и сега поддържа по-широк спектър от приложения. Тази комбинация от техническите изисквания на индустрията подпомага по-строгия контрол на качеството и по-бързите и навременни процеси на вземане на решения.

С прости стъпки за работа 1-2-3, тестването се извършва за по-малко от минута. Лесното за използване меню на софтуерното приложение позволява на потребителите да изготвят графики на резултатите и да генерират отчети само с едно докосване на пръста.

µVISC (TM) е важен инструмент за преносимо тестване и оценка на материали като мастила, фармацевтични продукти, биологични, химически, масла и други течности.

VROC ® е регистрирана търговска марка на RheoSense, Inc. която означава Viscometer Rheometer-on-a-chip. Това е единственият вискозиметър от чип тип. Прилаганият принцип на измерване е добре известен в областта на реологията със своята простота и точност и е описан в повечето учебници по реология Няколко метода на ISO също използват този основен принцип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *