Философията и историята зад Streetwear облеклото

By | ноември 24, 2022

Streetwear е свободен термин за описание на модно движение, възникнало отдолу нагоре, за разлика от модата отдолу надолу, при която корпорациите специално проучват и инвестират в линия дрехи. Уморен от маркетинговия излишък на гиганти в облеклото като Gap, Abercrombie и Fitch и Old Navy; младежката култура роди нова мода „направи си сам“, която включи шапката, тениската и маратонките в ретро стил в нова марка облекло. Тази „нова марка“ не трябва да се бърка с модата на хип-хоп културата, защото въпреки че използват широки дрехи и шапки, те обикновено стоят далеч от демонстрации на величие, бижута и поведението, което идва с тях. Едно по-подобно сравнение би било от полза, когато сравнявате облеклото за улично носене със скейтърското облекло, където марки като Vans, Dickies и Emerica доминират на сцената.

Популярни артикули, произлезли от стила на облекло за улично облекло, са тениските с щампи, които съдържат абстрактни или много експресионистични изображения върху която и да е част от тениската. Те обикновено са асиметрични, създавайки остър контраст с по-укротените тениски, които се произвеждат масово от гиганти в облеклото като Tommy Hilfiger. Друго допълнение към популярните дизайни на тениски, допринесено от културата на уличното облекло, са умните реинтерпретации и смесването на стари и емблематични фигури. Популярните герои включват Роки от Роки и Булуинкъл, Мерилин Монро и бумбокса. Текстът и фразите също доминират в сцената. Фразите обикновено са смесени с изображения или други дизайни. Колкото по-остроумен и скромен е коментарът, толкова по-популярна и трайна става тениската.

Цветовата палитра за културата на уличното облекло варира, но някои от повечето цветове за комбиниране са черно, лилаво, червено и кафяво. Дръзките цветове са за предпочитане пред спокойните и фини цветове. Може да се тълкува, че именно чрез цветовете и комбинацията от цветове уличното облекло привлича вниманието и оставя своя отпечатък в модната територия.

Маратонката и прилепналата шапка са запазена марка аксесоари за улично облекло за културата на улично облекло. Сред най-популярните маратонки са Nike, Adidas и Vans. Колкото по-ексцентрична е цветовата комбинация на тези маратонки, толкова по-предпочитани са те. Популярните цветове включват неоново зелено, ярко червено, жълто, оранжево и небесно синьо. Тези цветове се използват взаимозаменяемо с основното черно и бяло. Шапките за улично носене са заимствани от шапките за скейтъри и са съставени от бледи цветове като бежово, кафяво сиво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *