тениска гергьовден

By | септември 23, 2023

Тениска Гергьовден е един от най-популярните празници в България. Това е ден, посветен на защитника на прозрението и на работния дух – свети Георги. Той е покровител на земеделските труженици, воините, рибарите, пчеларите и много други професии. Преминаването на пролетта към лятото се свързва със свети Георги, който се смята за първия християнски лудомирник.

Традициите по повод на Тениска Гергьовден започват преди самата дата. Хората избираха най-красивите и здрави бели коне, които да участват в празничната обиколка, известна като „гергьовденско хоро“. Тази традиция продължава и до днес, като много хора се включват в обиколки с тракийски коне, украсени с цветя и ленти.

Една от най-ярките традиции на Тениската Гергьовден е окачването на гергьовски паунчета на входовете на домовете. Тези паунчета представляват студ, зли духове и болести и се вярва, че се отнасят с тях. Така, на прага на всеки дом се окачва паунче, за да се предпази семейството от болести и неприятности.

Във връзка с Тениската Гергьовден има и много народни поверия и обичаи. Например, вярва се, че ако станете рано сутринта и се окъпете в хладна вода от река или извор, ще бъдете здрави и силни през цялата година. Също така, младите момичета изплитат венци от различни цветя и ги хвърлят на любими момчета, за да ги очароват и да ги задържат до Гергьовден следващата година.

Всеки, който иска да участва в празненствата по време на Тениската Гергьовден, трябва да носи бяла или червена тениска, защото тези цветове се смятат за свети и олицетворяват чистота и чест. Именно заради тази традиция, празникът носи името „Тениска Гергьовден“.

Тениска Гергьовден е един от най-вълнуващите и задочни празници в България. Той събира хората от различни региони на страната и ги обединява в празнична атмосфера. Независимо дали сте вярващ или не, Тениската Гергьовден е прекрасен повод за изразяване на българската култура и традиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *