Стойността на облеклото за латиноамериканците – призив за дрехи

By | ноември 5, 2022

В испаноезичната култура това, което носите и как го носите, говори много за вас. Семейство с ниски доходи може да не е в състояние да си позволи скъпи дрехи, но ризите им са изгладени и обувките им са излъскани. Латиноамериканците от среден до висок клас в страните от Латинска Америка ще спестят пари, за да дойдат в Америка за пазаруване и да закупят американски марки, които по ирония на съдбата, ако не са произведени в Китай, вероятно са били произведени в латиноамериканска страна като Гватемала (моята родна страна).

Независимо от техния икономически статус, аксесоарите и бижутата са задължителни за момичетата още от най-ранна възраст. Малките момиченца си пробиват ушите почти при раждането и могат да оставят косата си да порасне, за да я издърпат назад в елегантна и полирана опашка на пони. Чорапите им ще имат волани и тоалетите им ще си пасват.

Външният вид е много важен в испаноезичната култура. Първите впечатления имат висока стойност и понякога са много трудни за изтриване, ако резултатът е отрицателен. Не искате да започнете от грешния крак. „El que dirán“ (какво ще кажат.)

В Америка дрехите са се превърнали в начин да изразиш себе си. Тениските с надпис „Go Green“ или „Glasujte за Обама“ говорят сами за себе си. Сред испанците дрехите не са за изразяване, а за да впечатлят. Причината за това може да е, че се притесняват да не бъдат осъдени и неприети. И тъй като социалните кръгове обикновено са много малки в латиноамериканските страни, важно е да създадете правилното впечатление, въпреки че „las aparencias engañan“ (външният вид може да бъде измамен.)

Спомням си коментара на моята свекърва (завършила Harvard Business School), когато тя посети Гватемала за първи път. Тя каза: „Всеки се облича така, сякаш винаги е готов да отиде на събитие.“

© 2009 София Е. Кек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *