Ситопечат

By | September 20, 2022

Навсякъде лога, дизайни и изкуство се появяват и излизат от дървото, използвайки модернизирана версия на по-стара технология. Ситопечатът е полезен начин за излагане на име на фирма и/или лого пред обществеността. Ситопечатът първоначално започна с използване на коприна като среда, но оттогава премина към използване на опънати порести, фино изтъкани найлонови или полиестерни тъкани, с внимателно шаблонни дизайни и възхитителните творения придобиват форма и оживяват. От много от известните произведения на Анди Уорхол до такива често използвани артикули като тениски и шапки, практиката на опъване на плат и поставяне на непропусклив материал, за да се покрият области от тъканта, които не се повлияват от бои, създаде влиятелни и продаваеми произведения на изкуство. Тази евтина форма на реклама създава широка гама от възможности за една компания да се утвърди на пазара или за вече утвърдена компания да получи голямо признание.

С голяма гъвкавост и набор от приложения в различни платформи и материали, ситопечатът се превърна в широко приета форма на псевдо-медия. С приложения, вариращи от текстил, керамика, метал, дърво, хартия, стъкло и пластмаса, няма много неща, които ситопечатът не може да постигне. Остава очевидно, че ситопечатът е очевиден във всички сфери на живота. Невъзможно е да вървите по улицата и да не видите стотици ситопечатни артикули всеки ден. Всичко от бутилки газирани напитки до тениски, чаши за кафе и автомобили е със ситопечат. С такъв широк спектър от приложения, ситопечатът има и много различни техники за изпълнение.

Най-често срещаната форма на ситопечат е известна като фотографска емулсия. Казано по-просто, фотографската емулсия е процес, при който фоточувствително вещество се втвърдява и се подлага на ултравиолетова светлина, като се използва желания шаблонен дизайн, монохроматичният дизайн се прехвърля върху превозното средство, като изброените по-горе (текстил, керамика, метал, дърво, хартия , стъкло и пластмаса). Процесът завършва чрез изплакване на излишната емулсия, която не се е втвърдила от светлината, нито във вода, нито в разтворител. В крайна сметка върху носителя остава само желаното ситопечатно изображение. Ситопечатът се превърна в голяма популярност за брандиране на нашите ежедневни домакински артикули, както и за запознаване с известни търговски марки.

Всеки път, когато обличаме тениска или използваме чаша за кафе, ние използваме продукт на ситопечат, който донесе произведения на изкуството и реклама на масите. Банери, лога, графики и изкуство са създадени и копирани безброй пъти в резултат на тази преработена технология. След развитието на ситопечата и еволюцията от коприната, технологията се подобри, за да включва процеси на фотографски печат за създаване на произведения на изкуството, а именно тези на Анди Уорхол (споменати по-горе). Тази технология продължава да внася познати имена в живота ни и красиви произведения на изкуството в сърцата ни. Въпреки че използва суров и абразивен химически процес, крайният резултат е такъв, който стопля сърцата и умовете на миналите поколения и бъдещите поколения новатори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *