Растафари и реге дизайни в щампи на тениски

By | August 13, 2022

Компаниите за печат на тениски често представят символични щампи върху тениски. Тези символи включват политически и социални изображения, които могат да имат значение за малцинствена група или могат да представляват контракултурно движение, като движението Растафари.

Според Wikipedia, повечето раста не мислят за движението като за “религия”, а като за “начин на живот”. То е монотеистично, почита само един Бог, който те наричат ​​Джа. Този Бог обаче не е неясно Всемогъщо същество в небесата, а въплътен като Хайле Селасие I, последният император на Етиопия.

Растафари има афроцентрични идеологии и учения. Членовете му подкрепят духовната употреба на канабис или марихуана. Освен това има трицветен флаг – червено, зелено и жълто – със силует на лъв, отпечатан в центъра.

Боб Марли и Растафари с щампи на тениски

Силната асоциация на Растафари с реге отчасти се дължи на ръста на Боб Марли и членството му в движението. Боб Марли е един от най-популярните Раста в света и популярността му спомогна за разпространението на влиянието на Растафари движението в света.

Фирменото изображение на Боб Марли – широката му усмивка и дредовете му – е един от най-популярните дизайни в щамповането на тениски. Лицето му е отпечатано в различни версии, или като скица с молив, или като снимка. Принтовете показват Боб Марли в различни пози, докато пее на сцената или с отметната назад глава в безгрижен смях.

Боб Марли силно включи растафариански песнопения в своята песен. Освен Марли, други реге музиканти също използваха музика, за да разпространяват ученията на Растафари. Музиканти като Peter Tosh и Bunny Wailer са интегрирали растафарианската доктрина в своите песни.

Червено, зелено и златно в щампа на тениска Rastafari

Цветовете на Растафари са зелено, червено и златно, същите нюанси, които се намират в знамето му. В центъра на знамето гордо стои силуетът на ревящ лъв, а хоризонталните ивици от трите цвята са на заден план.

Понякога трите цвята служат като фон или са насложени върху изображението на Боб Марли. В скица на лицето на Марли същите три цвята бяха смесени с тъмните линии. Друг път текстовете на песните на Боб Марли допълват изображението.

Червеното означава кръвта на черните ямайски мъченици, зеленото представлява пищността на етиопската или ямайската провинция, а златното означава богатството на Африка. Понякога черното е включено като препратка към движението на Маркъс Гарви.

Реге и движението Rasta са богати източници на артистично вдъхновение за дизайнерите на щампи на тениски. Символите от тези движения докосват бунтарския дух на обхванатата от гняв младеж от седемдесетте години и продължават да подхранват същите чувства в днешното поколение. Тениските с персонализирани щампи с този тип дизайни изричат ​​посланията, които те искат да чуем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *