Размяната на дрехи и проблемът с бързата мода

By | November 11, 2022

Бързата мода е сравнително ново явление. Това е терминът, използван за описание на купуването на евтино изработени дрехи, които след това се носят само няколко пъти, преди да бъдат изхвърлени. Бързата мода е резултат от желанието на потребителите да бъдат в крак с непрекъснато променящите се тенденции и за постоянно актуализиран гардероб. Какво лошо има в това, може да си помислите. Със сигурност всеки иска да бъде модерен и модерен, а бързата мода е идеалният начин да сте в крак с най-новата мода, без да харчите твърде много пари. Има обаче редица проблеми с това поведение.

1. Евтините дрехи често се произвеждат неетично

За да намалят непрекъснато разходите за производство на облекло, за да се справят с търсенето на евтини облекла, търговците на дребно понякога използват неетични доставчици в развиващите се страни, за да осигурят бързо облекло на необходимите разходи. Има редица добре докладвани случаи на търговци на дребно, продаващи дрехи, изработени в цехове за изпотяване, където работниците са третирани много зле, плащат им много малко и им се дава много малко по отношение на основните човешки права.

2. Изхвърлянето на дрехи, които почти не са носени, допринася за нарастващия проблем с депонирането и текстилните отпадъци.

Синтетичните дрехи не се разграждат и така ще останат в екосистемата завинаги. Освен това повече бои и химикали, завършени върху текстил, които се изхвърлят на депото, могат да бъдат отмити от дъждовна вода и в реки и други водни системи. Това е потенциално вредно за флората, фауната и хората. Дори естествените влакна са проблем, когато се изхвърлят на сметище, ако се разпаднат, те произвеждат метан, мощен парников газ, който допринася за глобалното затопляне.

3. Постоянното производство на нови дрехи има редица въздействия върху околната среда, включително използването на изкопаеми горива, замърсяване и пестициди, използвани за отглеждане на памук.

Много дрехи за бърза мода са направени от синтетични влакна, които се произвеждат с помощта на нефтохимикали в процес, който е особено енергоемък. Замърсяването от текстилната промишленост може да бъде вредно за околната среда и да увреди здравето на хората в близост. Въглеродният диоксид също се произвежда, тъй като енергията се използва за производството на дрехи; това също е парников газ.

И така, какъв е отговорът?

Потребителите искат да са в крак с най-новата мода на пазар, където тенденциите се ръководят от маркетингови и модни компании. Но може би потребителите са тези, които могат да променят модната индустрия към по-добро, като вървят по пътя, когато става въпрос за еко мода. Вече има голям потребителски интерес към еко модата, рециклирането и устойчивия стил. Проблемите трябва да бъдат популяризирани още повече и устойчивият стил да бъде насърчаван в същата степен, както бързата мода. Има някои ключови начини, по които потребителите могат да помогнат за отдалечаване от бързата мода към устойчив стил.

Търсете качествени, добре изработени дрехи, които ще издържат

Когато е възможно, купувайте дрехи от естествени органични влакна

Купете дрехи в класически стил, които няма да излязат от мода бързо

Развийте индивидуален стил, който не зависи от това да сте в крак с най-новите тенденции

Грижете се и ремонтирайте дрехите, за да удължите живота им

Рециклирайте всички нежелани дрехи, като ги размените, продадете или дарите за благотворителност

Помислете за закупуване на втора употреба, ретро и рециклирани дрехи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *