Печат върху тениски – Плат за тениски за печат – Кой е най-добрият?

By | August 22, 2022

Има безкрайни разновидности на текстил, подходящи за ситопечат, но само няколко имат много смисъл, когато става въпрос за носене и цена. Най-популярният избор за модерни тениски е памукът, но вашият избор не свършва до бране на естествено растение памук пред синтетичен полиестер или смес от полипамук за вашата тениска. Пениран памук или полу-пениран памук, пръстенопреден памук и пране с ензими са някои от разликите, които правят разликата между тениска със ситопечат и любима тениска със ситопечат.

Пениран памук

Пенираният памук е чудесен избор за тениска за ситопечат. Мека и здрава, тя има всички характеристики на любима тениска!

Влакната в пенирания памук са били старателно кардирани и след това пенирани, за да лежат в една и съща посока. Процесът на разресване премахва мръсотията, примесите и по-късите влакна, което води до по-малко външни влакна, стърчащи от конеца. Това означава, че тениска, изработена от пениран памук, е по-мека към кожата ви и е по-малко вероятно да се протрие и разкъса. Това е страхотна тениска за печат, тъй като гладките влакна лесно приемат мастилото за ситопечат. Въпреки това, допълнителната обработка, която се извършва при предене на пенирана памучна нишка, води до по-скъп текстил.

По отношение на грижата, тениска, изработена от този материал, може да се пере и суши нормално, но боядисаният пениран памук може да кърви при висока температура.

Полу пениран памук

Тениските, изработени от полупениран памук, имат много от качествата на превъзходната си сестра, пенирания памук, често на по-ниска цена. Той обаче не е толкова мек или толкова силен, защото преминава през по-кратък процес на разресване, оставяйки повече къси влакна в нишката за по-грубо усещане и по-малко издръжливост.

Пръстенопреден памук

В наши дни по-голямата част от пенирания памук, който се намира във висококачествените тениски и ленени материали, обикновено се произвежда с пръстеновидно изпредане. Резултатът е мек, гладък текстил, много удобен за носене и универсален по отношение на комфорт и елегантност. „Пръстеново изпредано“ се отнася до процеса, чрез който кардираният и пениран памук след това се превръща в нишка с електрически предачни рамки.

Памукът се разделя на определен брой “хатки” и след това се усукват или предат една около друга. Броят на влакната, завъртяни в една нишка, се нарича “слой”, като две врътки са 2-слойни, три врътки са 4-пластови и т.н. Някои често срещани алтернативи на памука с пръстеновидно изпредане включват влакна с отворен край, които често се срещат в изделия от хавлиен плат като кърпи и халати и по-рядко в тениски. Текстурата на влакното с отворен край не се поддава на ситопечат или качество на тениска. Други разновидности включват влакна с въздушна струя, компактни пръстеновидни влакна, фрикционно изпредени и сиро изпредени влакна.

За вашите нужди от ситопечат на тениски препоръчваме да се придържате към пръстенно изпреден пениран памук!

Ензимно измити

Ензимите имат редица приложения, когато става въпрос за текстил, включително почистващи, довършителни и текстуриращи ефекти. Ензимно изпраните тениски са тези, които изглеждат перфектно носени веднага след рафта. Използва се ензимно измиване, за да се разхлаби багрилото в тъканта и да се създаде избелял вид, както и по-меко усещане, без да се прави компромис със здравината. Страхотното при ензимите е, че тъй като се произвеждат от живи организми, те са екологична и икономична алтернатива на традиционните индустриални обработки на текстил.

Ензимите се нанасят върху дрехата, обикновено след като ризата е произведена, но преди да бъде отпечатана на сито, и ефективно разграждат боята на по-малки молекули, които след това се измиват. Това означава, че вместо да добавя друго химическо вещество към материала, то издърпва багрилото, което води до по-голяма мекота, по-малко тази странна фабрична миризма и по-голяма сила на свързване на мастилото за ситопечат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *