Очарователната история на дънките Levi

By | август 11, 2022

Произходът на Levis всъщност не започва с Leob Strauss – да, това е Leob – който по-късно промени името си на Levi. Тази завладяваща история започва с неговия партньор Джейкъб Дейвис. Леоб беше търговец на сухи стоки в Сан Франциско. Дейвис беше производител на дрехи, който купуваше доставките си от Леоб. Дейвис се обръща към Щраус през 1872 г. с нова идея за правене на работни панталони, известни като гащеризони, много по-издръжливи. Дейвис отговори на оплакванията на миньорите, че дрехите им просто не издържат много дълго при тежки условия на труд. Шевовете на джобовете им и копчетата, които затварят талията и се развяват твърде лесно.

През 1871 г. Дейвис се опитва да използва медни нитове за подсилване на шевовете. С нитове той също можеше да държи заедно слоеве от по-дебел материал. Неговите нови здрави и издръжливи работни панталони мигновено станаха хит не само сред миньорите, но и сред други „трудолюбиви хора от американската граница“, като селскостопански работници и пастири. Малкият меден нит направи революция в работното облекло.

През 1872 г. Дейвис се съгласява да си партнира със Щраус в замяна на това Щраус да финансира заявката за патент върху идеята за нитове.

През 1873 г., с одобрения патент, Дейвис и Щраус веднага започват да произвеждат масово своите работни панталони. Те създават Levi Strauss & Company. „LS&CO“ беше щамповано на всеки меден нит. Това все още се появява на нитове Levi и до днес.

Levi Strauss & Company закупиха техния памучен дънков плат от Amoskeag Manufacturing Company в Манчестър, Ню Хемпшир. Това беше най-издръжливата линия плат, известна като „XX“. Това стана името на първия модел дънки Levi. Освен това беше много евтин плат, тъй като синьото индигово багрило идваше от растение, отглеждано и обработвано от робски труд в Индия, а памукът се произвеждаше масово от плантации на юг. В рамките на години това растително багрило от Индия ще бъде заменено от още по-евтино синтетично багрило, току-що изобретено в Германия и масово произвеждано от корпорацията BASF.

Следващата иновация на дънките се появява през 1886 г., когато Levis започват да се произвеждат с отличителна кожена лепенка на задния колан на дънките. Първото изображение или лого беше чифт дънки, издърпани между два коня, без да бъдат скъсани. Тази кожена лепенка с лого на задната лента на талията на чифт дънки вече е често срещана характеристика на почти всеки производител на дънки до ден днешен.

Тези първи дънки първоначално се наричаха „гащеризон на талията“. Те имаха два джоба отпред и един отзад, заедно с допълнителен малък „джоб за часовник“, зашит в един от предните джобове – функция, която все още се вижда на дънките днес. Те също имаха каишка и катарама отзад на колана, които действаха като колан, за да държат панталоните здраво на талията. И накрая имаха нитове на колана за закрепване на тиранти.

Друга отличителна черта на дънките Levi е дизайнът на шев с папийонка, който се вижда на задните джобове на почти всеки дънки Levi до днес. Нарича се „дъговиден“ дизайн на шева. Смята се, че е държал памучни джобни подплати на място в ранния производствен процес. Но никой не знае със сигурност, тъй като всички записи са изгубени при земетресението в Сан Франциско през 1906 г.

По време на Втората световна война конецът е ограничен и по този начин този ненужен бод е изхвърлен. Въпреки това беше толкова популярен, че дизайнът беше изрисуван върху задните джобове. Редки екземпляри от тези дънки днес се продават за десетки хиляди долари!

Levi Strauss & Co. оттогава е търговска марка на много стилове дънки – тънки, стеснени, кройки, спокойни, прилепнали и двупосочни, за да назовем само няколко. В момента има 15 стила. Когато всеки патент изтече, други производители бързо копират дизайните. Въпреки това Levi Strauss & Co. остава световен лидер в производството и продажбите на дънки.

Днес Levi Strauss & Co. заедно с Gap Jeans водят друго важно предизвикателство в шивашката индустрия. Тези двама производители на дънки са водещи в своя бранш в застъпничеството за правата на работниците, по-високи заплати и край на детския труд, според наблюдателната организация Free2Work.org. Можете да подкрепите тези усилия, като купувате дънки само от производители, които са високо оценени от тази организация.

Заслугата за информацията в тази статия е на „Denim“ на Биргит Ломан, Levi.com и Free2Work.org.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *