Откъде идват дизайнерските дънки и дизайнерските дрехи?

By | август 18, 2022

Дизайнерските дрехи и дизайнерските дънки се произвеждат от модни дизайнери от висок клас, луксозни магазини и независими дизайнерски бутици. Дизайнерските дънки и дизайнерските дрехи са наречени така, защото са проектирани от добре известен дизайнер или дизайнерски екип, а не са проектирани общо от шивач или шивачка. Историята на дизайнерското облекло датира от много стотици години, но едва след Втората световна война то наистина се превръща в основен интерес. Докато възстановяваше икономиката си, Франция откри икономическа и културна златна мина с новите си модни ревюта в Париж.

Съвременният моден дизайн може да се припише на оживен от Чарлз Фредерик Уърт. Той беше този, който представи висшата мода (и последвалия международен медиен интерес) на света чрез парижкото модно шоу. Haute Couture е дивата страна на модата, силно вдъхновена от изкуството и естествения свят повече, отколкото от практичността на облеклото и предназначението му за носене от гледна точка на този, който го носи. Много модни дизайнери ще представят висша мода на модни ревюта, за да повишат личния си профил и профила на стандартните си колекции облекла. Много артикули от висшата мода ще бъдат продадени за десетки хиляди долари на заможни модни колекционери. Чарлз беше зашил етикета върху дрехата.

С вниманието на света, което сега е твърдо насочено към модната супернова, в която Париж може да се превърне, новият свят на дизайнерското облекло се преражда. По-късно през 40-те години дизайнерката Елинор Ламбърт решава, че иска да отклони част от вниманието от Париж към родния си град Ню Йорк Сий. Той създава събитие, наречено Седмица на пресата, на което промотира своя моден дизайн и този на колегите си. Това ново събитие предизвика толкова голям фурор, колкото и събитията в Париж, а „Седмицата на печата“ се превърна в това, което сега е известно като грандиозното събитие на Седмицата на модата в Ню Йорк. Елинор Ламбърт създаде и най-добрия моден списък, кой кой е в модната индустрия.

Габриел Коко Шанел играе роля в съвременната мода и също така е отговорна за привличането на американските дизайнери в светлината на прожекторите. Именно тя създава първата жилетка от вълнено трико, която става наистина популярна сред жените. Chanel имаше моден бутик, наречен Chanel Modes на 21 rue Cambon.

Първите регистрирани „дизайнерски“ дънки са дънките на Levi’s. Дънките Levi’s са известни с дънковите нитове. Погледнете всеки чифт дънки, които имате; виждате ли онези малки метални шипове или халки в определени точки на дънките, обикновено върху и около джобовете? Те са за поддържане на здравината на материала и Levis ги създаде! Логото на марката Levi’s включва два червени коня, въпреки че по-емблематичната и разпознаваема марка е „Red Tab“, малко парче червено облекло, прикрепено към задния джоб на всички дънки на Levis и на видно място на други дрехи на Levi’s.

Ръстът на популярността на дизайнерските дънки се случва през 70-те и 80-те години на миналия век. Новите тенденции и стилове в денима и дънките често произхождат от дамските дънки и след това се подхващат от момчетата. Добър пример за това е марката дънки Jordache от 70-те и 80-те години, една от първите дизайнерски марки за масовия пазар. Първоначално те бяха предназначени за жени, но по-късно беше пусната гама за мъже. Голямата привлекателност на Jordache по онова време беше, че създаде дънки с ниска талия и ботуши; крачолите бяха леко разширени, за да паснат на големи ботуши, но дънките стояха спретнато около бедрата, а не на половината път нагоре по торса. Други лейбъли бавно разбраха това и Jordache имаше почти монопол върху този стил. За съжаление, Jordache се пренапрегнаха чрез диверсификация и лицензиране и марката в крайна сметка изчезна от очите на обществеността. Jordache все още живее, макар и само като сянка на предишната си популярност; наскоро по-голямата част от приходите му идват от производство на лицензиран деним и чрез инвестициите му в други бизнеси.

Дизайнерските дрехи и дизайнерските дънки имаха доста скромно представяне на световния пазар, въпреки че сега те несъмнено са конкретна част от световната икономика и начина на живот на хората. За много хора модата е техният живот. Въпреки че много от „дизайнерските“ дрехи са донякъде изоставени в сравнение с върховете си през 90-те години, те все още са в челните редици на пазаруването по високите улици. Мултинационалните универсални магазини носят колекции от много дизайнерски марки облекло и ще бъдете много притиснати да намерите град или населено място, където няма добро предлагане на дънки Levi’s и Wrangler. Дизайнерското облекло съществува от много дълго време и запазва достатъчно интерес, за да е сигурно, че ще бъде наоколо и много по-дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *