Неговата най-известна скулптура – Cloud Shepherd – Jean Arp

By | September 2, 2022

Жан Арп / Ханс Арп (16 септември 1886 – 07 юни 1966) е един от най-плодотворните, почитани и известни немско-френски скулптори, художник и поет. Неговите проекти бяха конкретни по природа и той изкривяваше реалността, за да изрази своята политическа гледна точка под формата на изкуство. Арп е възприел много стилове, особено „сюрреализма“ и „абстракционизма“. Той също така основава “дадаизма”. Основният интерес на Жан се крие в „сюрреализма“, тъй като чрез него той може свободно да изразява своите философски и политически възгледи. През 1931 г. той се впуска в скулптурата, която, макар и съществена по природа, също символизира неговата конкретна гледна точка. Една такава най-известна скулптура на Жан Арп е „Cloud Shepherd“, открита в Ciudad Universitaria de Caracas, Венецуела, през 1953 г. Скулптурата продължава да краси университета.

Ciudad Universitaria de Caracas е известен със своя архитектурен блясък и градско планиране. Този университет беше изключително известен със своите масивни и плодовити художествени скулптури, всички от които първоначално бяха планирани от архитекта Карлос Раул Вилануева. Много скулптори от цял ​​свят допринесоха за този проект. Забележителен сред тях беше „Cloud Shepherd“ от Жан Арп. По време на изграждането на скулптурата светът току-що е оцелял от Втората световна война. Арп искаше да изобрази политическите си възгледи, които постигна чрез тази скулптура.

Поставена близо до Plaza Cubierto в университета, тази скулптура, изработена от чист бронз, беше доста осезаема по природа. Това беше различно от традиционните методи на скулптура, които бяха по-абстрактни и се отклоняваха от реалността. “Cloud Shepherd” беше по-истински, тъй като заемаше повече място, което Арп възнамеряваше, тъй като вярваше, че скулптурата е композиция като “плод, който расте в човека”. Тази скулптура имаше ясна форма и структура, върху която, когато падне внезапен блясък светлина; осветява цялата околност с пречупването си. Извивката на скулптурата символизира чудесата на природата, като облаци, хълмове и езера, за да изобрази неприязънта му към машините и парите, които са основната причина за войните.

Подправен със „сюрреализма“ и „дадаизма“, чрез „Cloud Shepherd“ Ханс Арп иска да изрази неприязънта си към буржоазното капиталистическо общество. Поради своето архитектурно чудо, мястото на “Cloud Shepherd”, Ciudad Universitaria de Caracas, ЮНЕСКО, през 2000 г. го включи като “Световно наследство”. Приносът на Жан Арп за този университетски проект не може да бъде забравен, благодарение на неговата новаторска скулптура „Cloud Shepherd“, перфектен спомен в областта на изкуството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *