Кратка история на тениските с щампи по поръчка

By | ноември 13, 2022

Ситопечатът се използва за изработка на тениски и облекла с щампи по поръчка от близо две хиляди години. Техниката е създадена в Китай, където опъват човешка коса върху дървена рамка, за да образуват примитивен параван. След това те прикрепиха шаблонен дизайн, направен от листа или трева, за да образуват различни форми.

Техниката скоро беше възприета от японците, които добавиха коприна към параваните. Тъканата коприна и лаковете дадоха на занаятчиите възможността да създават много по-сложни дизайни. Шаблоните, изработени от копринена мрежа, станаха толкова популярни и разпространени, че процесът по-късно беше известен като копринен печат или копринен екран.

Техниката най-накрая е патентована през 1907 г. от печатар на име Самуел Саймън. Индустриалната революция направи изгодно масовото производство на тениски с щампи по поръчка. Но дизайните все още се смятаха за пешеходни.

Едва през Първата световна война един дизайнер въвежда нова техника, която ще промени завинаги лицето на индустрията. Джон Пилсуърт, печатар от Сан Франциско, разработи известния метод Selectasine, който позволява многоцветен печат на един и същи екран. Техниката веднага беше приета като евтин и надежден начин за отпечатване на многоцветни знаци и плакати, използвайки един и същ екран. Къде сме сега?

Създаването на персонализирани тениски с щампи все още разчита на екрана, но материалите са се променили доста. Първо използваха коса, после коприна, сега използват полимерни мрежи. Основната разлика е в сложността на тъканта и лекотата, с която се почиства. Полимерните мрежи са лесни за почистване и са много по-издръжливи от по-ранните материали.

Дори в компютърната ера машината за ситопечат трябва да съдържа същото основно оборудване. Като за начало, всички машини трябва да имат екран или шаблон за прехвърляне на изображение или дизайн върху персонализирани тениски с щампи. Принтерът също трябва да има чистачка и някакво мастило.

Процесът е толкова прост, колкото и досега. Принтерът използва чистачка, за да нанесе мастилото върху екрана и след това го щампова директно върху тениски с персонализиран печат. Дрехата се нуждае от няколко часа, за да изсъхне, преди да бъде изпратена или носена.

Какъв материал да използвате? Памук, полиестер, коприна или хартия могат да бъдат отпечатани. Плакати, тениски, флаери, знаци или билбордове могат да бъдат създадени с помощта на ситопечат. Накратко, всяка повърхност, която може да се разтяга и може да абсорбира мастило, е подходящ материал за ситопечат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *