Кратка история на печата на тениски

By | ноември 9, 2022

Да изглеждате страхотно в тениски с щампи не само добавя стил към визията ви, но също така, в зависимост от количеството отпечатани тениски, предлага голяма доза уникалност. Но спирали ли сте някога да се замислите откъде започна всичко и от колко време хората печатат тениски.

Модерният процес на ситопечат е патентован за първи път в Манчестър от Самюел Саймън през 1907 г.

Няколко години по-рано също в Манчестър първите тениски започнаха да се появяват от бедните бедняшки квартали около текстилните фабрики, които бяха основните работодатели в региона. Тениската бързо беше адаптирана от улични банди, известни като разбойници, които редовно тероризираха местната общност.

Именно тези разбойници като войници носеха тениските си под униформите си в окопите на Северна Франция. Това бързо беше адаптирано от американските войски, което доведе до превръщането на тениската в универсален елемент от облеклото. Изображенията на холивудски звезди като Джеймс Дийн и Марлон Брандо, носещи бели тениски, превърнаха семплата тениска в световен моден артикул, намиращ се в гардеробите по целия свят.

Въпреки че тениските и ситопечатът възникват приблизително по едно и също време в една и съща област, тениските с щампи не стават популярни до изобретяването на пластиколните мастила и младежките движения от 50-те и 60-те години на миналия век.

Музеят Смитсониън показва „най-старата тениска с щампи“ в колекцията си. Това е риза за кампанията на губернатора на Ню Йорк. Президентската кампания на Томас Дюи от 1948 г.

Отпечатването на тениски бързо се превърна в средство за политически протест и скоро стана част от социални демонстрации, протестиращи срещу войната във Виетнам, движенията за граждански права и кампанията за ядрено разоръжаване.

През 70-те години музикалната индустрия скоро научи, че мърчандайзингът на тениски е много доходоносно допълнение към цените на билетите и продажбите на албуми. Когато хора като Stones и Pink Floyd тръгнаха на световно турне, емблематични тениски като устните на Уорхол и призмата The Dark Side Of The Moon се превърнаха в милиони продавани артикули. Това също проправи пътя за мултимилионна „контрабандна“ индустрия, която продаваше копия на официални тениски извън концертните зали за малка част от цената.

Търсенето на празни тениски за печат създава глобални бизнеси като Fruit Of The Loom и Gildan. Fruit Of The Loom с 23 000 служители и годишни продажби от 500 милиона долара.

Тъй като цената на машините за печат на тениски спада, става по-лесно да започнете в индустрията и със сайтове за интернет търгове като eBay, продажбата на малки количества тениски става доста лесна и евтина за създаване на бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *