Колко етични са вашите дънки? Добрият, лошият и грозният

By | август 14, 2022

Модната индустрия получи много лоша преса напоследък както за своите неетични вериги за доставки, така и за неустойчиви практики, които включват производство на бърза мода с ниско качество и ниска цена, която има много кратък живот, преди да се озове на сметището, и за нейните токсични отпадъчни води, които тровят реките . Голяма част от населението в Обединеното кралство ще притежава поне един чифт дънки и много хора на практика живеят в дънките си, което ги прави значима част от облеклото, чиято роля в стимулирането на устойчивата модна програма е ключова. Когато става въпрос за етични дънки, сега има голям избор от марки, които са в различни нюанси на зеленото.

Деним индустрията има много история. Първоначално дънките са проектирани като издръжливо работно облекло, но през годините; те са еволюирали, за да се превърнат в основен моден продукт, който е ценен заради своя небрежен и добре носен вид. Често колкото по-стари изглеждат чифт дънки, толкова по-добре, дори ако наистина са чисто нови дънки. За да отговори на това търсене на дънки с „изтъркан вид“, модната индустрия въведе процеса на пясъкоструене, за който е доказано, че причинява фатални белодробни заболявания, включително силикоза за работниците в шивашката индустрия. Въпреки това знание и призиви от организации за кампании като Clean Clothes Campaign, много марки все още продължават да продават дънки, които са остарели с помощта на този опасен процес.

Още от самото начало на производството си денимът причинява замърсяване и въздействие върху околната среда. Повечето деним се произвеждат от конвенционален памук, който се отглежда с помощта на голямо количество химически пестициди. Тези пестициди не само са вредни за флората и фауната в районите, отглеждани с памук, но са опасни за фермерите, работниците и хората, живеещи в райони около памучните полета.

За боядисването на деним се използват огромни количества вода, което може да причини значително замърсяване. В Синтанг в Китай, известна още като световната столица на сините дънки, водата тече в синьо и черно, тъй като е пълна с отпадъчни води от малки единици за боядисване, които не са оборудвани с никакви съоръжения за пречистване на водата. Боите съдържат и химикалите, използвани за обработка на деним, съдържат тежки токсични метали като кадмий, олово, мед и живак.

Но не всички новини са лоши. По своята същност един чифт дънки всъщност има потенциала да бъде страхотно парче устойчива мода. Дънките никога не излизат от мода и обикновено се смята, че добре прилягащият чифт дънки просто става по-добър с възрастта. Всъщност много хора имат почти емоционална привързаност към любимия си чифт дънки, може би поради удобната им кройка и способността им почти да се оформят според формата на тялото на човек или може би просто заради спомените, които са свързани с тях. Мантрата на много хора, които работят за по-устойчиво бъдеще, е да намалят количеството, което използваме, да използваме повторно и да рециклираме. Дънките се поддават добре и на трите от тези действия, тъй като дори се оценяват като втора употреба и ретро облекло и често се преработват в шорти или поли, дори когато са износени. Дънките в много отношения са антипод на бързата мода.

Някои от големите играчи в деним индустрията прочистват нещата. По-специално, Levi’s е силно ангажиран в разработването на по-устойчиви начини за производство на дънки, като намалява потреблението на вода и въглеродните отпечатъци от своите дънки и премахва процеса на пясъкоструене при производството на своите дънки. Дънките Levi’s Water Water

Както споменахме по-рано, ретро пазарът и пазарът на дънки втора употреба е здрав с емблематични марки като Levis, които имат значителна стойност. Вече има дори опция за наемане или лизинг на чифт дънки от холандската фирма Mud Jeans. Клиентът плаща предварителна такса, последвана от месечна такса, в края на годината му се дава възможност да изпрати дънките обратно, да получи нов чифт или да задържи дънките. Дънките са изработени от висок клас органичен памук от Турция. След като бъдат върнати, те се измиват, ремонтират и използват повторно или се нарязват и се връщат във фабриката.

Изборът на марки дънки, които са едновременно устойчиви и етични по своята същност, сега се увеличава и вече има добър избор от класически и модерни стилове, кройки и цветове на устойчиви дънки. Monkee Genes произвежда сертифицирани органични и бамбукови дънки. Те са добър пример за етична и устойчива модна марка, която успешно преодолява пропастта между устойчивата и масова мода с посветени последователи, които надхвърлят обичайната тълпа, която е наясно с околната среда. Nudie Jeans вече използват 100% органичен памук и също така са член на фондацията Fair Wear, която помага да се гарантира етично производство. Kuyichi е друга марка за деним, която отдава висок приоритет на устойчивостта и етичното производство. Всъщност Kuyichi обикновено се смятат за една от по-ранните пионерски етични модни марки, след като бяха създадени, когато основателите им бяха разочаровани от нежеланието на големите играчи в индустрията за деним да използват органичен памук. Марката продължава да прави иновации и да експериментира с тъкани, включително рециклиран полиестер, Tencel®, резервен деним и коноп. Huit Jeans съживиха деним индустрията в Обединеното кралство, като произвеждаха своите дънки във фабрика в Кардиган, Западен Уелс. Не само, че дънките са направени от висококачествен органичен деним и са произведени по етичен начин, но всеки от тях има онлайн маркер за история, с който клиентите могат да записват спомени, преживявания и снимки. Страхотното нещо при историческия етикет е, че те увеличават стойността на всеки чифт дънки, дори ако дънките бъдат предадени или попаднат в магазин за втора употреба; спомените ще останат с тях.

Ето го. Когато става въпрос за устойчивост и етика, не всички дънки са създадени еднакви. Като отделите малко време и мисли, когато избирате следващия си чифт дънки, не само ще имате положително въздействие върху света около вас, но и ще си осигурите дреха, която можете да носите и да цените дълги години напред. спомените от времето, когато сте ги носили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *