Как да различите оригиналните модели дънки?

By | август 26, 2022

Днес нашите пазари са затрупани от фалшиви модели дънки, произведени във фабриките на Индонезия, Китай и Корея. Понякога те добре имитират оригинален персонализиран деним и съответно цената им е висока. И откривате, че сте купили фалшификат едва след няколко месеца, през които сте носили дънките си! Платът по шевовете се износва, а коленете на дънките са унищожени с бръчки. Днес може да бъде наистина трудно да се намери истински качествен деним. Освен това винаги искаме да ни е евтино и качествено.

Ето защо от сега нататък ще трябва да станете малко скептични, когато решите да си купите нов чифт дънки. Повечето фалшиви модели имитират класически деним на утвърдени марки като Lee, Wrangler и Levi’s или модерни дънки по поръчка на TomTailor или Getwear. Първата характеристика на качеството е, разбира се, цената на дънките по мярка. Оригинални модели, които струват 20 долара, не съществуват. Такъв деним ще бъде унищожен много скоро. Най-добрият начин да проверите дънките е да ги сгънете по шевовете – ако видите, че крачолите се набръчкват и изкривяват, не ги купувайте, определено са фалшиви.

Следващото нещо, което трябва да проучите, е десенът на денима. Дори най-евтиният памучен плат може да изглежда като качествен деним с помощта на амилум. След първото пране обаче амилумът се измива и дънките се съсипват. Ето защо винаги опипвайте дънковата структура с ръцете си. Изгледът на фалшивите дънки може силно да наподобява външния вид на оригиналните Lee или Wrangler, но теглото на фалшивите е по-малко от 850 грама, което трябва да има качественият деним. Тогава дънковите турски и китайски дънки се шият от е много евтино. Дори и специалистите не могат да го различат от качествения деним, ако нямат възможност да го усетят, така че внимавайте!

Друга особеност, която отличава качествените дънки, е техният модел на рибена кост. Денимът също трябва да е правилен отвътре и отвън, не трябва да има абсолютно никакви хлабави шевове или неравности. Разгледайте денима, от който са произведени вашите дънки, срещу светлината. След това обърнете дънките отвътре и прегледайте всички шевове. Също така не трябва да има разхлабени шевове или счупени шевове. Всички ръбове на тъканта трябва да бъдат затворени и внимателно зашити. Вътрешните шевове на марковите дънки винаги са зашити с жълт копринен конец, който не променя цвета си при носене или пране на дънките. Всички шевове трябва да се правят два пъти. Долнището на дънките се зашива със специален двоен бод, а поетапният шев се прави с плътен петлев шев с дължина 10-12 сантиметра. Обърнете внимание и на външните странични шевове. Ако забележите червена нишка по ръба на денима, тогава имате работа с оригинала.

Отвън търговската марка на повечето маркови дънки е шев на задните джобове – всяка марка деним има своя собствена отличителна черта. Джобовете и детайлите на дънките са фиксирани с нитове. Асиметричните джобове или шевове са индикация за фалшификат. Надписите върху нитове трябва да съответстват на етикета.

Истинските американски дънки обикновено имат дебел кожен етикет на колана (Levi’s и Lee) или на джоба (Wrangler). Малко лого също трябва да се повтори на джоба във вариант от плат. Фалшивите модели имат етикет, изработен от плат или изкуствена кожа. Етикетът на оригиналните персонализирани дънки често има груба структура, но е внимателно зашит от всички страни. Картонения етикет от качествен деним има ярък печат, който не се изтрива при търкане с пръст. Фалшивите дънки имат етикети с безцветни печати, тъй като качественият печат също е скъп.

Гайки за колан гарантират добро прилягане на дънките. Обикновено мъжките дънки имат 7 халки за колан, а женските имат 5. Вътрешният етикет на качествените американски дънки по мярка трябва да включва цялата информация за продукта: грижа, размер, европейски код от 10 числа.

Но основната отличителна черта на оригиналния деним са обзавеждането – ципове, нитове, копчета. Качественият деним има мебели от YKK и никакви други. На задните джобове на дънките трябва да бъде пришито лого на марката.

Въпреки това, най-добрият начин да се предпазите от закупуването на фалшиви дънки е да купувате деним в специализирани маркови магазини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *