Как да направите своя собствена хартия (от старите си дънки)

By | August 22, 2022

Искало ли ви се е някога да имате някаква полза от вашите стари, изцапани, изкъртени дънки? Те са твърде изнервени, за да дарят за благотворителност или дори да направят приличен чифт късове, но мразите да ги изпращате на сметището. Бихте могли да ги нарежете на квадрати за юрган, но ако трябва да бъдете честни, вероятно никога няма да се заемете да го направите и тъканта просто ще заема място в гардероба ви през следващите пет години. Има обаче отличен начин да рециклирате старите си дънки и да ги превърнете в нов и полезен продукт: като ги превърнете в хартия. Всичко, което наистина е необходимо за производството на хартия, са някакви влакна, така че най-трудната част от използването на вашите дънки ще бъде отделянето на влакната.

1. За да започнете процеса на раздробяване на тъканта, нарежете я на приблизително 1-инчови квадрати (няма нужда да бъдете точни). Отстранете шевовете или всичко друго, което е двуслойно, тъй като ще бъде твърде трудно за работа. Същото важи за всякакви метални части.

2. Поставете голяма тенджера с вряща вода и изсипете дънковия материал, така че да е напълно потопен. Оставете на слаб огън за около час (не оставяйте да заври). Някои влакна трябва да започнат да се откъсват по време на този процес, но голяма част от тъканта може да остане непокътната (макар и разхлабена).

3. Тази следваща стъпка ще звучи малко странно, но вероятно е най-лесният начин да завършите разбиването на вашите влакна (освен закупуването на индустриално оборудване). Поставете около 1 чаша плат в кухненския робот заедно с 1 чаша вода (от тенджерата е добре), чаша лепило на Elmer и по една чаена лъжичка сол и царевично нишесте. Смесете всички съставки, докато съдържанието стане сравнително гладко. Повторете, докато целият дънков материал стане каша. *Ако правите това често, острието ви бързо ще се затъпи, така че може да искате да имате кухненски робот, посветен на вашия занаят, за да сте сигурни, че този, който използвате за храна, е хубав и остър, когато отидете да правите вашето песто).

4. За следващата стъпка ще ви е необходима рамка (това е размерът, който искате да бъде хартията ви. Можете да използвате стар екранен прозорец (който може да направи доста големи листове), да закрепите екранна мрежа с телбод върху по-малка рамка или просто използвайте парче тежък филц, изрязано по размер. Имайте предвид, че различните рамки ще произведат различни текстури на хартията, така че не се колебайте да експериментирате. След като вашата дънкова маса е смесена, просто я изсипете върху рамката си (може да искате да направите това над мивката за по-лесно почистване).

5. Дебелината на вашата хартия ще се определя от това колко каша сте изсипали върху рамката, така че започнете бавно. Когато рамката е пълна, натиснете равномерно пулпата надолу с ръце или използвайте точилка, за да я натиснете. Добавете още, ако ви се струва твърде тънко. Ако има останала каша, запазете я за по-късно в затворена кана или кофа.

6. Поставете рамките си да изсъхнат за двадесет и четири часа в зона с малко влага (влажното мазе няма да свърши работа и може да не искате да го оставяте на открито през нощта).

7. Когато хартията изсъхне, просто я отлепете от рамката. С практика ще можете да правите листове с приблизително еднаква дебелина всеки път, така че не се обезсърчавайте, ако в началото изглеждат неравни или бучки. Използвайте вашата ръчно изработена хартия за канцеларски материали, картон или опаковъчна хартия и я обличайте с метални конци, инструменти за щамповане или печати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *