История на сушилнята за дрехи

By | ноември 19, 2022

През 1955 г. средната цена за сушилня за дрехи е била 230 долара, което се превежда на около 1600 долара днес. Ето защо само около десет процента от домакинствата действително са притежавали такъв тогава; сега средната цена на сушилня е около 300 долара.

Сушилнята за дрехи всъщност е произведена в Англия в края на 18 век. Навремето тези машини всъщност се наричаха „вентилатори“. Тези единици бяха огромни барабани, изработени от метал и имаха малки отвори за вентилация, те се задвижваха от ръчна манивела и се използваха над огън. Това създаваше силна миризма на дим върху дрехите, дрехите се покриваха със сажди и често се запалваха. През 1892 г. Джордж Сампсън излезе с по-добър тип сушилня, която имаше поставка и използваше топлина от печка.

Първата електрическа сушилня е изобретена от J. Ross Moore. Той построи навес, постави печка и окачи дрехите вътре в навеса да съхнат. В продължение на тридесет години Мур създава идеята си за автоматична сушилня. Той изгради модел в стил барабан, който работи. Той създава както електрически, така и газов модел, но проблемът е, че има нужда от производител, който да ги произвежда поради финансови затруднения. Той най-накрая сключи сделка с Hamilton Manufacturing Company след доста откази. Тази нова автоматична сушилня за дрехи е наречена „June Day“ и е пусната на пазара за продажба през 1938 г.

През 40-те години сушилнята става все по-популярна. След Втората световна война Hamilton Manufacturing Company продава над 60 000 сушилни годишно. Whirlpool започва да предлага на пазара газова сушилня през 1955 г., твърдейки, че тя намалява наполовина времето за сушене в сравнение със сушилните с нормална скорост поради увеличения изход на газ и увеличения въздушен поток.

Имаше много подобрения, направени в този ранен модел сушилни, които започнаха през 1946 г. с преместването на контролите в предната част на сушилнята. Добавени са таймер, ауспух за влажен въздух, контрол на температурата и цикъл на охлаждане. През 1959 г. за първи път са инсталирани сензори за сухота, за да изключат захранването, след като прането изсъхне. През 1965 г. те добавят постоянен цикъл на пресоване, а през 1972 г. добавят електрически контроли за стартиране на газовите сушилни. През 1983 г. са добавени таймери за отложен старт, а през 1985 г. се предлагат сушилни с испански инструкции, ръководства и конзоли. Сушилните днес все още се подобряват, сега имаме много различни опции за сушене на нашите дрехи, а някои интерфейси вече са напълно електронни.

В обобщение, надявам се тази статия да ви е помогнала да научите малко повече за историята на сушилнята за дрехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *