Историята на тениските и тяхното значение (все още) за американската икономика (и малко любопитни факти)

By | август 8, 2022

И си мислехте, че тениските не са важна част от американската история

Девет-един процента от американците твърдят, че притежават „любима тениска“.

Това, разбира се, не е голяма работа… Имам любим чифт чорапи, обувки, дори вилица за салата.

Но в тениската има нещо повече от това, което се вижда на пръв поглед. Има важна история и икономика.

Първата рекламна тениска за филм е отпечатана през 1939 г. Този филм е „Магьосникът на

Оз“. Подобно на филма, тениската се справи доста добре. Ние правим наша собствена версия на тениска „Магьосникът от Оз“, предполагам, че е малко по-различна от първото изображение, което показва карикатура на бандата, която върви по жълтия тухлен път и Тото повдига заден крак. Надписът гласи „Как пътят от жълти тухли получи името си.“ Но аз се отклоних.

Тениските представляват важна американска икономика. Памукът все още е огромна индустрия в тази страна, особено в южните щати. Необходими са шест мили прежда, за да се направи една тениска. Един акър памук е достатъчен за производството на 1200 тройници.

Някога чудили ли сте се дали бизнесът с тениски е жизнеспособен? Какво ще кажете за това за статистика? Около два милиарда тениски се продават годишно по целия свят.

Армията на спасението събира милиони дарения от тениски годишно, които по-късно се продават на търг на страни от третия свят.

Ако някой харесва историята на тениските, Smithsonian демонстрира най-старата тениска с щампи, която просто гласи „Dew-It With Dewey“. Деу какво се чудя? Хм.

В пиесата от 1950 г. „Трамвай, наречен желание“ тениската и дънките на Брандо са ушити така, че да прилягат, за да демонстрират напълно физиката му.

Думата T-shirt обаче не става официална дума до 20-те години на миналия век, когато е включена в речника на Webster.

През 1977 г. тениските на Фара Фосет бяха продадени на стойност повече от 8 милиона долара, когато тя се появи в Ангелите на Чарли.

И като говорим за секси тениски, чудили ли сте се какво е предизвикало „конкурса за мокри тениски?“ Започва след появата на Жаклин Бисе във филма „The Deep“, в който тя плува под вода, след което излиза на повърхността, облечена в бяла тениска и топлес бикини.

Най-популярната форма на дизайнерски тениски днес са копринени. Но дигиталните репродукции стават много популярни и се сливат с тъканта и за мен изглеждат повече като „истински“ отколкото като изгладена стикера, но разбира се, това е въпрос на вкус. Реших да произведа и двете, тъй като различните хора харесват различен външен вид.

Американците обичат нашите тениски. Проучване, направено преди няколко години, показа, че повече от 62% от САЩ (всички възрасти) притежават поне 10 тениски, а демографската група 18-24 притежава над 10 тениски и 19% притежават над 30 тениски. Така че не изглежда скоро да излязат от мода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *