Историята на марката Diesel Jeans

By | August 11, 2022

Историята на дънките Diesel започва в Италия през 1955 г. с раждането на Ренцо Росо, бъдещ основател на марката, човекът, който веднъж каза „Ние не продаваме дрехи, ние продаваме стил на живот“. Младият Росо се оказва предприемчиво момче и на 10 години вече създава собствен бизнес за продажба на зайци. На 15-годишна възраст започва да учи мода в първото италианско модно училище, а на двайсетте започва да проектира дрехи в малка текстилна компания, наречена Moltex. Заедно със собственика на Moltex, Adriano Goldschmied, 1978 Rosso създава новата компания – Genius Group, люлката на много успешни търговски марки – Katherine Hamnett, Martin Guy, Goldie, Ten Big Boys и Diesel. Името “Diesel” е избрано като авангарден символ на петролната криза от 70-те години и като международна дума, която може да донесе световен успех на марката дънки.

През 1979 г. се появява първата колекция мъжки облекла под търговската марка Diesel, а през 1981 г. дрехите Diesel вече се изнасят в други страни. Мрежата от вносители, създадена от Renzo Rosso, значително допринесе за успеха на марката дънки по поръчка в чужбина. През 1984 г. Rosso представя линия за детски дрехи, наречена “Diesel Kids”. Това значително разшири целевия пазар на неговата марка. През 1985 г. размерът на бизнеса възлиза на 3,9 милиона долара. Росо успя да изкупи сделката на Goldschmied и други партньори и така стана едноличен собственик на Genius Group. Сега той можеше да се концентрира върху производството на деним. Логото на компанията – Iroquois – стана идентификационен знак на онези, които искаха да изглеждат радикални и авангардни.

През 1991 г. компанията създава марката Diesel USA, а годишният й оборот възлиза на 125 милиона долара. Оттук нататък компанията започва да инвестира повече пари в рекламни кампании. Новата маркетингова стратегия съчетава хумор и политика – две теми, невиждани досега в рекламата. Слоганът на Diesel “За успешен живот”, призивите за създаване на собствена църква и религиозни култове, скандалните реклами “Краят”, “Алпийско село”, “Няма повече сълзи” и “Исус е жив” правят марката все по-популярна. 2002 г. Дизел започва да работи с Карл Лагерфелд, създавайки дрехи от деним по поръчка за линията “Lagerfeld Gallery”. 2003 г. компанията започва да работи с марката “Dsquared 2” и представя първата си колекция бижута, наречена “Jewellery Diesel”.

Ренцо Росо е номиниран за наградата Предприемач на годината и вече получи наградата Рекламодател на годината. Той кара луксозен Dacati Monster, слуша хеви метъл и прекарва почивка в собствения си хотел “Pelican” в Маями. Той веднъж каза „Дизел не е моята компания, това е моят живот“ и ние му вярваме. Дънките на Diesel се произвеждат само в Италия. Стилът на Diesel е неподправен и прогресивен, понякога дори радикален. Но високото качество винаги е на върха.

Diesel представя две сезонни колекции персонализиран деним годишно – есен|зима и пролет|лято. Всяка колекция се състои от около 20 000 модела. Марката има своите линии Diesel Denim, Diesel Male, Diesel for Females, Space Parts (линия бельо и аксесоари), Diesel Leather, Diesel Kids и 55 DSL (специална линия за скейт- и сноубордисти). Освен това компанията притежава линия слънчеви очила Diesel Shades, както и парфюми Diesel и обувки Diesel. Дънки по поръчка на Diesel могат да бъдат закупени в 10 000 магазина в 76 страни. Истинска империя на дизела!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *