Запознайте се с различните видове батерии за цифрови фотоапарати.

By | март 16, 2024

Ако търсите батерия за цифров фотоапарат в Обединеното кралство, трябва да знаете, че в страната има много доставчици на услуги. Батериите за цифрови фотоапарати консумират енергия със застрашителна скорост. Можете да пестите енергия, като изключвате LCD дисплея, когато прехвърляте изображенията на компютър или телевизор за преглед. АА батериите са най-разпространеният тип батерии за цифрови фотоапарати, но те се предлагат в различни форми и размери. Типичните алкални батерии АА трябва да се използват само в спешни случаи. За цифрови фотоапарати с висока консумация на енергия това не е достатъчно.

Консумацията на енергия на обикновените алкални батерии АА е 2,4 Ah (ампер-часа) и след подаване на 1,2 A в продължение на два до три часа батерията се разрушава. Въпреки това капацитетът на тези клетки е идеален за приложения с малък ток. Батериите за фотоапарати за акумулаторни клетки са подходящи за високия капацитет на изходния ток, изискван от цифровите фотоапарати. Като цяло това са рентабилни решения. Предлагат се батерии за различни видове семейства, включително:

Никел-кадмиеви (NiCd): никел-кадмиеви (NiCd): едни от най-издръжливите и широко използвани акумулаторни батерии, които могат да издържат 700 цикъла на зареждане и разреждане. Когато не се използват, те губят около 1 % от енергията си на ден и страдат силно от ефекта на паметта. Върху плочите на клетките на батерии, които са били частично разредени преди презареждане, обикновено се натрупват газови мехурчета. Това намалява площта на плочите вътре в батерията и се отразява на общия капацитет.

Никел-металхидридни (NiMH): подходящи са за 500-1000 цикъла на зареждане-разреждане; NiMH батериите имат 40% по-голям капацитет от NiCD, но са значително по-скъпи. Животът на съхранение е малко по-кратък от този на NiCD, но предимството им е, че са по-малко податливи на загуба на памет.

Литиево-йонна батерия (Li-ion): тази батерия е уникална с това, че осигурява два пъти по-голям капацитет от NiMH батерия със същия размер и има 500 цикъла на зареждане и разреждане. Нейната уникалност обаче се състои във факта, че изисква специално зарядно устройство и обикновено е по-скъпа от другите видове батерии за цифрови фотоапарати. Въпреки това тя е по-добра с това, че може да се съхранява в продължение на 10 години. Поради това те са идеални за използване при спешни случаи.

Цинк-въздушни батерии: поради малкото си тегло и високата си енергийна плътност те се използват в пейджъри и слухови апарати. Благодарение на механичните и електрическите си подобрения те са технически пригодени и за мобилни електронни системи, като например цифрови фотоапарати. Химическият състав на цинковите въздушни батерии е идентичен с този на алкалните батерии. Тук обаче тънък въглероден електрод катализира кислорода във въздуха да реагира с цинка. Това повишава енергията, което прави цинково-въздушните батерии изключително желани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *