Еволюция на тениската от вътрешно към външно облекло

By | октомври 29, 2022

бързо! Какво носиш в момента? Не, това не е един от онези въпроси; то е поставено само за да предизвика много вероятен отговор: защото, ако четете това, излежавайки се у дома в момента, е много вероятно да сте облечени в тениска, независимо дали сте мъж или жена. Ако има една дреха, която всеки има в гардероба си, това е вездесъщата тениска.

И така, как се е появила тази най-вездесъща форма на облекло? Широко разпространено е мнението, че дизайнът на тениската първоначално е бил създаден като форма на вътрешно облекло и историята гласи, че тениските са станали популярни по време на Първата световна война, когато американските войници забелязват готините и удобни памучни долни ризи на своите европейски колеги, когато са били принудени да мечка с техните по-малко практични и по-потни вълнени униформи. Другата теория за произхода на дизайна на тениската също се приписва на мъжете на оръжие, американският флот предписва „лека долна тениска“, която трябва да се работи около 1913 г., и този артикул е описан като дреха с „еластична яка на отвора на врата, наречен „crew neck“.

Въпреки това, той все още се използва главно като вътрешно облекло до 50-те години. Това, което най-накрая накара тениската да излезе от гардероба (и във всички нас) и причината, поради която тя най-накрая се възприема като привидно носена дори без горна риза, е друга история. Широко разпространено мнение, че наистина е превърнало тениските в мейнстрийм, е незабравимият и емблематичен портрет на Бунтовника без кауза от сърцеразбивача Джеймс Дийн в класическия филм от 1955 г. На Джеймс Дийн се приписва заслугата за превръщането на тениската в съвременен символ на младостта и по-специално на непокорната младеж.

Какъвто и да е произходът на тениската, сега тя вероятно е най-популярният и най-универсалният елемент от облеклото, така че тениската може да бъде всичко – от гръндж и напусната до елегантна и елегантна. Има тениски с вратовръзка и боядисване, тениски с батик, забавни тениски, обикновени тениски, психеделични тениски, раирани, шарени, изпъстрени, списъкът може да продължи безкрайно. Колкото и да е удивително, днес има много уебсайтове, които провеждат конкурси за дизайн на тениски. За победителите има и парични награди. Това е чудесен начин за начинаещи дизайнери да спечелят репутация.

Тениските се използват все по-често, за да направят изявление за стил в наши дни. Въпреки че тениската се разглежда главно като небрежен, неформален начин за обличане, тя е много гъвкава, тъй като може да бъде украсена, за да отиде навсякъде. Например тениската с дълги ръкави е незабавно по-малко ежедневна и с подходящи гарнитури може да се превърне в доста официално облекло, особено за жени. Графичните тениски могат незабавно да ви накарат да изглеждате страхотно.

Тениските са претърпели дълъг еволюционен процес. Това, което започна по същество като дреха с кръгло деколте и къси ръкави, изработена от трикотажен мек памук, се промени драстично през годините както по отношение на дизайна, така и по отношение на материала, използван за производството му. Памукът беше заменен от памучни смеси, полиестер, ликра, спандекс и цял набор от други материали, които бяха използвани, за да бъдат в крак с вечно непостоянните тенденции на деня. Деколтетата се повдигат и спускат; удължени и скъсени ръкави и намалени или разширени размери в съответствие със стиловете и модата, продиктувани от властта! И еволюцията на тениската продължава и до днес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *