Всичко за реактивните с влакна багрила в ситопечата на тениски

By | август 11, 2022

Цветът при ситопечат на тениски е много важен, особено когато работите с необичайни материали, като органични влакна и мастила на водна основа. Те ще трябва да се вземат предвид при планирането на дизайна за щампа на тениска. Цветът на тъканта е много важен, защото ще повлияе на това как ще изглежда дизайнът.

Тъмните тъкани са по-трудни за ситопечат на тениски. Тъмнината на багрилото на тъканта влияе върху това как изглеждат цветовете на мастилото, когато се абсорбират във влакната и се вграждат в процеса на втвърдяване.

Как да направите ситопечат на тениски с реактивни багрила

Реактивните с влакна багрила са постоянни оцветители за тъкани. Не се отмиват и не избледняват лесно. Това е причината, поради която ще бъде трудно да се приложи проста техника, освен ако процесът не включва по-сложен метод за разделяне на цветовете.

Ще трябва да изпразните реактивното багрило от тъканта, където планирате да отпечатате своя дизайн. Използвайте сгъстители за белина, като Monogum или течни перилни препарати, смесени с домакинска белина, или използвайте Clorox Bleaching Pen, за да обезцветите зоната на цвета.

Когато областта е обезцветена до по-светъл цвят, тя е готова за процеса на печат. Преди да нанесете мастилото върху тъканта, уверете се, че зоната е неутрализирана, изплакната и изсушена. Можете да втвърдите дизайна чрез нагряване или чрез изсушаване на въздух.

Използване на реактивни багрила за ситопечат на дизайни на тениски

Въпреки че за оцветяване на тъканта се използват реактивни багрила, те могат да се използват и за отпечатване на дизайна върху бели памучни тениски. Подобно на мастилата на водна основа, реактивните с влакна бои имат мека ръка. Те също така не избледняват и не се отмиват лесно.

Платът може да бъде потопен, напръскан или боядисан с бои. Може също така да се потапя избирателно във вана за боядисване, както при боядисване на вратовръзки или батик. За ситопечат багрилата ще трябва да се смесят с натриев алгинат, за да се сгъсти до същата консистенция като мастилата за ситопечат на тениски. Без сгъстителя багрилата просто ще изтекат през ситото.

Други методи за печат на тениски, които да използвате с реактивни багрила

Когато знаете, че тениските са изработени от тъкани, боядисани с помощта на реактивни багрила, вие сте много по-подготвени да използвате покрит с пластизол винил за термичен трансфер, лазерни или мастиленоструйни термотрансферни хартии или дигитален ситопечат директно върху дреха.

Термотрансферът може да добави повече характер към дизайна, особено когато трябва да персонализирате тениската с имена, хора или организации. Можете също да използвате материали за изкуства и занаяти, като блясък, пайети и мъниста, за да добавите пица и блясък към дизайна на вашата тениска. Процесът на ситопечат на тениска е толкова лесен за изпълнение, че можете да работите с децата си в този проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *